Redactieweek-3

Bieropleiding terug in Groningen: 'bierkennis steeds relevanter geworden' 

GRONINGEN - Na 3 jaar wordt de opleiding tot bierambassadeur van bieropleiding StiBON weer in Groningen gegeven. De populariteit van deze bieropleiding én van zelf bier brouwen is gestegen. 

Op maandag 5 oktober gaat de opleiding tot bierambassadeur van bieropleiding StiBON van start in Groningen. Deze opleiding wordt op afwisselende locaties aangeboden, en dit jaar keert de opleiding na 3 jaar weer terug in de stad. Locatie is bierbrouwerij Baxbier aan de Friesestraatweg. 

In 6 lesdagen en een afsluitend examen komen de deelnemers te weten hoe ze verschillende soorten hop en kruiden kunnen herkennen. Ze krijgen vooral les in 'proefvaardigheid', ofwel de vaardigheid om door middel van smaak een onderscheid tussen verschillende soorten bier te kunnen maken. 

Biersommelier Pepijn van der Waa (44) is sinds 2015 een van de betrokken docenten bij de opleiding. In 2018 werd hij 'Nationaal Kampioen Biersommelier'. Volgens hem is de opleiding steeds populairder geworden. Wat in 2009 'bijna als een hobbyproject' begon, mondde uit in een gerespecteerde opleiding dat naar zijn zeggen sinds de start al ongeveer 2.500 bierambassadeurs afleverde. Ook in Groningen is de opleiding volgeboekt. 

Hij merkt op dat met name managers van supermarkten en slijterijen steeds meer geneigd zijn te investeren in specialistische bierkennis. "Vroeger dachten ze in oktober: laten we maar een paar bokbiertjes in het schap zetten." Nu neemt de consument daar geen genoegen meer mee, omdat ze zelf een groter bewustzijn hebben van de veelzijdigheid van bier en deze kennis ook verwachten van bierverkopers. "Op zekere momenten merkten verkopers dat hun klanten meer van hun producten afwisten dan zijzelf". 

Verder is een groot deel van de deelnemers werkzaam in de horeca. Maar in deze sector wordt er door corona momenteel minder geïnvesteerd in bierkennis. "Ze proberen in deze tijd hun kosten zo veel mogelijk te drukken", merkt van der Waa op. 

Naast deelnemers die deze kennis professioneel in willen zetten, ziet van der Waa dat ook steeds vaker bierliefhebbers zich inschrijven voor de opleiding. "Zij zijn bijvoorbeeld met bier bezig door thuis zelf bier te brouwen". 

De populariteit van zelf bier brouwen lijkt dus ook gegroeid te zijn. Eelke Dijkstra, mede-eigenaar van Brouwbroeders, merkte met name aan het begin van de coronauitbraak een grote toename aan bestellingen van zijn starterspakketten. Deze pakketten bevatten alle benodigdheden om zelf je eigen bier te brouwen. "Het effect van de lockdown was sterk merkbaar, we hadden het van maart tot en met juni een flink stuk drukker dan normaal in die tijd van het jaar". Het effect van de nieuwe maatregelen begint zich ook weer langzaam te manifesteren: "De bestellingen nemen nu ook weer toe". 

Op de vraag of een tweede lockdown vreemd genoeg goed nieuws zou zijn voor de Brouwbroeders, reageert Dijkstra lachend. "Ja, het is gek hoe groot de tegenstellingen zijn die ontstaan. Bijvoorbeeld de horeca heeft ontzettend te lijden onder de maatregelen, terwijl wij juist floreren".

Reacties

Populaire posts van deze blog

Redactieweek-1

Voorlopers

Inkomensdiscriminatie