Redactieweek-1

Supporters vangen deel van klap Eredivisieclubs op

Meer dan de helft van de clubs vergoedt supporters slechts deels voor mislopen wedstrijden. 


Er is tot aan 20 oktober geen publiek welkom bij voetbalwedstrijden, zowel in het betaald voetbal als in de amateurtak. Een klap voor de sport, waar juist in de laatste week hoopvol werd vastgesteld dat de naleving van de coronaregels in de stadions steeds beter ging.

Uit een rondgang onder de 18 Eredivisieclubs blijkt dat de clubs verschillende manieren toepassen om de gedupeerde supporters die wedstrijden moeten missen als gevolg van de maatregelen te compenseren. Veel clubs hebben in de aanloop van het seizoen verschillende soorten seizoenkaarten aangeboden, om te anticiperen op de mogelijke beperkingen die in het huidige seizoen zouden gaan gelden.

Veel seizoenkaarthouders hebben er voorafgaand aan de start van het seizoen voor gekozen om hun club onvoorwaardelijke steun te verlenen. Deze zogeheten ‘full support’ houdt in dat ongeacht het aantal wedstrijden dat dit seizoen met publiek mag worden afgewerkt, supporters het reguliere aankoopbedrag van de seizoenkaart betalen en dat ze voor het missen van wedstrijden geen compensatie eisen.

In totaal kozen 6 clubs die uitkomen op het hoogste Nederlandse niveau ervoor om alleen ‘full support’-seizoenkaarten te verkopen. Dit zijn RKC Waalwijk, Heracles Almelo, PEC Zwolle, FC Utrecht en ADO den Haag. Supporters van deze clubs kunnen geen aanspraak maken op compensatie vanuit de club. Wel krijgen ze doorgaans een korting of ander voordeel aangeboden.

Andere clubs zijn wel bereid om hun fans tegemoet te komen, maar stellen hiervoor wel eisen. Pas in het geval dat een aanzienlijk deel van de wedstrijden niet voor toeschouwers toegankelijk is, volgt een compensatie voor supporters. Sparta uit Rotterdam biedt bijvoorbeeld compensatie voor iedere wedstrijd die de supporter moet missen nadat hij al 7 wedstrijden heeft gemist. VVV Venlo, SC Heerenveen, FC Emmen en PSV hebben een vergelijkbare regeling getroffen.

Ajax, FC Groningen, Willem II, AZ, Feyenoord, Vitesse, FC Twente en Fortuna Sittard vergoeden de gemiste wedstrijden in zijn geheel. Alleen Ajax en FC Groningen geven daarbij supporters (een deel van) het aankoopbedrag terug, de overige clubs in dit rijtje biedt vouchers aan naar rato van het aantal gemiste wedstrijden.

De ‘Trots van het Noorden’ is dus relatief coulant ten aanzien van de eigen aanhang. Een woordvoerder van FC Groningen licht toe dat de club er bewust voor heeft gekozen om zoveel mogelijk supporters over de streep te willen trekken om een seizoenkaart aan te schaffen, ondanks de onzekere tijd. De club nam daarmee ook het risico, dat door coronamaatregelen een groot deel van de inkomsten van de verkoop van de seizoenkaarten weer tenietgaan aan compensaties, beaamt hij. 

Volgens de woordvoerder is er sprake geweest van overleg tussen de verschillende clubs, en dat de Eredivisieclubs van elkaar op de hoogte zijn hoe zij de seizoenkaartverkoop hebben vormgegeven. Maar er waren geen richtlijnen hierover vanuit de KNVB, en zodoende blijkt dat de clubs voor uiteenlopende oplossingen hebben gekozen. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorlopers

Inkomensdiscriminatie