Redactieweek-2

Steeds meer mensen werken thuis 

GRONINGEN – Nu er een dringend advies geldt om thuis te werken, blijken steeds meer mensen hieraan gehoor te geven. Dit blijkt uit de afname van het aantal reizigers dat gebruik maakt van OV-fietsen en stadsbussen.

Reizigersaantallen voor busvervoerbedrijf Qbuzz lijken verder terug te lopen. De woordvoerder van Qbuzz in Groningen en Drenthe ziet ‘het begin van een dalende trend’. Hij verduidelijkt dat het nog niet mogelijk is om een uitspraak te doen over het gedrag van reizigers na ingang van de nieuwe maatregelen, maar dat uit OV-chipkaartgegevens wel op te merken is dat forensen momenteel weinig gebruik maken van het openbaar vervoer. Een nieuwe daling is binnen 1 of 2 weken goed te zien volgens hem, voorlopig kan er alleen gesproken worden van het begin van een trend.

Ook fietsenmaker Rik Smit van de NS OV-fietsenservice ziet sinds de persconferentie van maandagavond een duidelijke afname in het aantal klanten. De laatste maanden liep het dagelijkse aantal reparaties langzaam weer op sinds het begin van de coronacrisis, maar sinds maandag ziet hij wederom een terugval. “Vandaag heb ik er nog maar 3 gehad, dus ik verwacht uit te komen op 6 à 7 reparaties. Dat waren er nog 25 tot 30 per dag aan het begin van het jaar”, zegt hij. Ook het aantal OV-fietsen dat de NS per dag verhuurt op het centraal station van Groningen is fors minder. Smit schat dat het gaat om ongeveer een halvering na maandag.

Vastgoedbeheer- en makelaarskantoor 050vastgoed is een van de kantoren in Groningen waar sinds deze week is besloten om medewerkers thuis te laten werken. De telefoniste laat weten dat na de aankondiging van de nieuwe maatregelen op maandag, medewerkers zelf konden besluiten om voorlopig thuis te gaan werken. Meer dan de helft van de medewerkers werkt inmiddels thuis. Verder blijft er wel werkplek voor medewerkers beschikbaar op het kantoor. 

De mogelijkheid bestaat dat thuiswerken ook na de coronacrisis nog door veel kantoren en bedrijven gefaciliteerd blijft. De telefoniste van softwareontwikkelaar Gino Software in Groningen geeft aan dat ze verwacht dat thuiswerken de norm gaat blijven binnen het bedrijf. Bij Gino werken alle medewerkers al sinds maart thuis. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Redactieweek-1

Voorlopers

Inkomensdiscriminatie