Koning zijn is ook niet makkelijk

Hij zal even aan zijn koninklijke baardje hebben gekrabd. Want dat doe je nou eenmaal, als je een baard hebt en je hebt een keuze te maken. Ik sta ook altijd mijn vingers door de gezichtsbeharing heen te wrijven in de supermarkt, als ik de keuze moet maken tussen twee potten pindakaas. 

Tuurlijk, de keuze was wat beperkter geworden, omdat bij het vallen van de herfst niet alleen de bladeren maar ook het ene na het andere vakantieland oranje kleurde. Maar hij zag het positief in. Hij zou in ieder geval geen last krijgen van keuzestress. 

Vergelijk de landkaart van Europa met de menukaart van een restaurant: als de keuze beperkt is, is het aanbod vaak van hoge kwaliteit. Zo zal hij hebben gedacht. Corona kon de pret niet derven. Zeker niet, toen hij zag dat Griekenland nog vrolijk in het geel stond. "Verhip," dacht hij. "Daar heb ik nou net toevallig een vakantiehuisje staan!"

De keuze was snel gemaakt. Het kwam hem ook toe, even ertussenuit met het gezin. Dat paleisleven was maar zwaar. En het volk moest één ding niet vergeten: ook de koning heeft het moeilijk gehad in de coronatijd. Normaal had koning zijn nog iets om het lijf, dat viel nu erg tegen. Hij kon nauwelijks nog ergens komen opdraven in de ambtelijke hoedanigheid van koning, want het land zat op slot. Het paleis zat ook op slot. Het was nu eigenlijk een soort superluxe gevangenis. 

Mark kwam nog langs. Ze praatten over een gezellig koffietentje in den Haag, waar Mark altijd graag op zijn fietsroute naar werk een tussenstop maakte. Mark zei: "Als ik het moreel gezien had kunnen maken, dan had ik bij het maatregelenpakket voor de horeca voor één zaak een uitzondering gemaakt. Enfin..." Willem-Alexander vroeg vervolgens aan Mark of hij nog een goed cadeau voor de 18e verjaardag van Amalia kon bedenken. Daar moest Mark nog even over dubben.

Kort daarop zei de koning terloops dat hij even een paar daagjes naar Griekenland zou gaan. Want daar is het lekker weer. Mark: "Een beetje kleur op de wangen doet niemand kwaad! Geniet ervan! Ik moet door, want ik heb zo met Hugo en Jaap en met nog wat virologen een crisisoverleg. Groetjes!"

Premier Rutte heeft de "ministeriële verantwoordelijkheid" op zich opgenomen voor het merkwaardige feit dat de koning uitgerekend in deze tijd op vakantie ging. Maar daarbij maakte hij gelijk duidelijk dat het bij dit statement blijft (omdat de interacties tussen de koning en de minister-president vertrouwelijk zijn), en dat we nooit zullen weten hoe dit besluit genomen had kunnen worden. Laten we daarom maar een goede gok wagen. Hoe denken jullie dat het is gegaan? Laat maar weten in de reacties!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Redactieweek-1

Voorlopers

Inkomensdiscriminatie